Lekker fleurig: bloemen maken van eierdozenIn bloom: making flowers from empty egg cartons

Lekker fleurig!” zegt mijn buurvrouw altijd als het buiten somber en kil is. Zolang de zon nog schijnt geniet ik van alle mooie kleuren in de tuin, maar als de lucht bewolkt is gaat de lol van al die vallende blaadjes er snel af. Gelukkig heb je maar heel weinig nodig om zelf voor een beetje fleurigheid in huis te zorgen met deze bloemen van lege eierdozen. Een leuk knutselproject voor deze herfstvakantie!

Wat heb je nodig?

 • Lege eierdozen met een ‘puntje’
 • Waterverf
 • Kwasten
 • WC-rollen
 • Extra: (glitter)lijm, wattenstaafjes, kinderklei, bloemistendraad

Vorm de bloemen uit de eierdoos

Scheur de puntige dingen uit de eierdozen (ik heb een half uur verprutst door uit te willen zoeken of die dingen ook een naam hebben in de eierdozenbranche). Om het scheuren makkelijker te maken kun je het karton nat maken met een beetje water. Als je het even in laat trekken kun je de zachte pulp ook nog een beetje kneden en kleien. Scheur langs de vouwen en trek de rechte hoeken er af zodat er bloemblaadjes ontstaan. Het hoeft niet al te netjes: juist door de onregelmatigheid zien de bloemen er straks een stuk natuurlijker uit. Liever superstrak? Pak dan gewoon een schaar.

Beschilderen van de kartonnen bloemen

Begin met de onderkant van de bloem: gebruik weinig water voor felle kleuren en smeer gerust meerdere tinten door elkaar. Als het bijna droog is draai je hem om en plaats je de bloem in een lege wc-rol. Zo kun je overal makkelijk bij zonder met je vingers aan de natte verf te hoeven zitten. Maak het karton eerst nat met water als je de kleuren door wilt laten lopen, zoals ik met de rode en roze verf heb gedaan. De paarse radjes heb ik er later op geschilderd, maar dat zag er wel erg hard uit. Het blaadje rechtsonder op de laatste foto is nog een keer dun met roze verf bestreken en zoals je ziet vloeien de kleuren dan alsnog in elkaar over. Buig de nog natte blaadjes eventueel bij zodat je een mooie bloemvorm krijgt.

Meeldraden maken en vastlijmen

Van tevoren had ik geen bepaalde bloem in gedachten, maar gaandeweg begon het aardig op een lelie te lijken. Daar horen gele meeldraden bij! Trap op, doos wattenstaafjes zoeken, afgeleid door de wasmand, wasmachine instoppen en aanzetten, droge was van de lijn halen, even stofzuigen, direct bed afhalen, trap weer af en verven maar! Om ze goed vast te krijgen heb ik een propje van keukenrol in de verf gedoopt en in de kelk gestopt. Flink wat lijm erbij en dan de wattenstaafjes erin. Later bedacht ik me dat ik er beter een dot kinderklei in had kunnen proppen.

Maak verschillende bloemen door met kleur te variëren

Als aardbeien met Kerstmis mogen, dan is er ook niks mis met narcissen in oktober. Hier is een strook met vier puntjes uit een restant eierdoos geknipt, oranje geverfd en in de kelk gestoken. En natuurlijk een hoop glitterlijm. Ze doen het erg goed bij de glazen houders voor waxinelichtjes.

Als het zo geen fleurige herfst wordt…

5 reacties op “Lekker fleurig: bloemen maken van eierdozenIn bloom: making flowers from empty egg cartons

 1. Ik hou niet van narcissen… Maar de bloemetjes die jij maakt associeer ik liever met lelies en die vind ik wel mooi. Ik ga vanaf nu weer net als heel vroeger eierdoosjes bewaren. Dan kunnen we vaker de bloemetjes binnen zetten.

  • Het leuke is dat je ze in elke kleur kunt verven en dan ziet het er weer heel anders uit. Ook kun je variëren met de vorm van de blaadjes, scheur je ze rond af dan is het weer heel anders. Dat wordt veel eieren eten Nelly!

 2. Leuk idee, Lin! Het zijn in elk geval narcissen waar ik geen loopneus en tranende ogen van krijg ! Ik heb hier in een plantenpot nog een narcis staan die Chantal 20 jaar terug gemaakt heeft. Zij heeft de kelk gemaakt van de eierdoos…

 3. Ik vind deze heel leuk , ik heb van een eierboer een helehoop doosjes gekregen en ik wou deze bloemen graar maken met de bejaarden van het verzorgingshuis waar ik als vrijwilliger werk kunt u mij de beschrijving toesturen want ik kan dit niet uitprinten

  • Wat leuk dat je dit met ze wilt maken, Hannie. Ik heb niet echt een beschrijving, wat ik wel kan doen is de tekst met de foto’s naar je mailen. Er is vast wel een behulpzame medewerker (receptie of administratie) die dit voor je wil afdrukken zodat je met ze aan de slag kunt. Is dat een oplossing? Ze zijn overigens echt niet moeilijk om te maken, je zou ook een paar voorbeelden kunnen maken en de ouderen lekker laten experimenteren met vormen en kleuren. Ben erg benieuwd hoe het gaat!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>